Naisten stressi ja arjen nautinnot


Nauti arjesta -teeman kohderyhmänä ovat naiset. Valinta ei ollut tietoinen, mutta itsestään selvä. Miksi oli – ja on – selvää, että naiset ihan erityisesti tarvitsevat muistutusta ja ideoita arjen rutiinien rikkomiseen?

Aivan ensimmäinen syy ovat meidän kaikkien omat kokemuksemme: naiset ottavat kuitenkin enemmän vastuuta arjen pyörityksestä, olipa perhemuoto ja elämäntilanne mikä tahansa. Naiset myös ahdistuvat, syyllistyvät ja nipottavat herkemmin arkisten asioiden tekemisen pakoista ja velvollisuuksista kuin miehet. (Ja aina pitää muistaa, että nämä ovat keskimääräisiä havaintoja, jotka muodostuvat vaihtelusta ääripäiden välillä. Yksilöt eivät ole keskiarvoja.)

Naiset ovat alttiimpia stressille ja ahdistukselle. Tämän ovat osoittaneet useat tutkimukset. Muiden taustamuuttujien varioinnilla ei ole saatu eliminoiduksi sukupuolen vaikutusta stressi- ja ahdistusalttiudelle, joten tätä voi pitää tosiasiana. (esim. UusiSuomi 2010.) Miehet kyllä kokevat yhä enemmän haasteita elämän eri puolien tasapainottamisessa, mutta eivät kerrytä sitä ahdistukseen asti. On jonkinlainen paradoksi, että vaikka perheen ja työn yhteensovittamisen ongelma on tasa-arvoistunut, naisten stressialttius ei ole laskenut, ja suunta on ennemminkin kasvava stressikokemus. (Tiessalo 2017.)

Naisten stressi- ja ahdistustaipumukselle on siis tyypillistä, että se kestää koko elämän (!): naisten kokema stressi ei esimerkiksi vähene pikkulapsivaiheen jälkeen. Hankaluuksia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa kokee 38-47-vuotiaista naisista 39 prosenttia (miehet 28%) ja 48-57-vuotiaista naisista 37% (miehet 26%). Erot ovat siis selkeitä.

Vaikka tasa-arvoisuus on lisääntynyt, naiset tekevät yhä enemmän kotitöitä kuin miehet. Naiset myös haluavat, ja toisaalta kokevat velvollisuudekseen, huolehtia omasta kunnosta huolehtia aiempaa paremmin ja kuntoilu syö osan vapaa-ajasta. Keski-iässä kaksi elämänvaihetta alkaa nivoutua yhteen. Ensin on huolehdittu omista lapsista ja sitten omat ja puolison vanhemmat alkavat ikääntyä. Samaan aikaan keski-ikäisen oma terveys saattaa myös alkaa reistailla. Elämään kertyy monenlaista huolta ja painetta. Voi olla stressaavaa miettiä, miten saa aikansa riittämään, varsinkin jos lähiomainen asuu eri paikkakunnalla. Tämä keski-iän stressi kuormittaa selvästi enemmän naisia kuin miehiä. (Tiessalo 2017)

Naisilla on myös taipumusta uhrimaiseen asenteeseen, ja ankaraan suorittamiseen. Ruuhkavuosia elävä nainen yrittää usein tekemään kaiken, mutta keho ei enää jaksa kuten ennen: miten hoitaa entistä paremmin työn, kodin, perheen, ystävyyssuhteet ja harrastuksensa. Moni nainen ei itsekään kuuntele kehonsa outoja ja epämiellyttäviä tuntemuksia vaan painaa päivästä toiseen, stressistä piittaamatta. (Yle 2013) Kaiken hallitseminen ja pakonomainen tekeminen koetaan kunniakkaaksi, ja kiireellä sekä naiset ovat myös taipuvaisia kilpailemaan elämän suorittamisella.

Naiset siis tarvitsevat, miehiä enemmän, keinoja haitallisen stressin ja ahdistuksen hallitsemiseen ja purkamiseen. Meidän ajatuksemme on, että nautinnon salliminen ja ujuttaminen jokapäiväisten puuhien joukkoon voi olla yksi keino tasata naisille luontaista stressin kerryttämistä. Koska elämme maailmassa, jossa suorittaminen on sosiaalisesti suotavaa, voisi ajatella, että nauttimiseen liittyvä sivusto tai sovellus voisi tukea ja edistää myös nauttimisen suorittamista!

Stressaaminen ja ahdistuminen johtavat elämään, jota taaperretaan eteenpäin autopilotti päällä. Arjesta nauttiminen tarkoittaa sellaista tekemistä, jossa ei paeta suorittamiseen ja vetäydytä velvollisuuksiin, vaan puhkotaan rutiineja etsimällä keinoja ottaa arkiset tekemiset omaan haltuun. Huulipunaa ennen imurointia. Aaria tiskiharjaan. Lempimusiikkia kuulokkeisiin rikkaruohojen kitkemiseen. Lasi skumppaa pyykkiläjän keskelle. Mitä tahansa sellaista, joka on itselle sopiva tapa tehdä rutiinista itselle merkityksellistä.


Naisten jokapäiväisten velvoitteiden listalle lisätään täppä ”nauti arjesta”. Arjen ryhtiliike on laskeutuminen lepolassen päälle. Vaikka ympärillä tapahtuisi mitä.




Lähteet:
Tiessalo, Paula. 2017. Selvitys: Nuori mies ja keski-ikäinen nainen stressaavat eniten työn ja muun elämän yhdistämistä. Yle 22.9.2017. https://yle.fi/uutiset/3-9842907. Luettu 16.5.2018.

UusiSuomi. 2010. Nainen stressaa miestä enemmän - mutta miksi? UusiSuomi 17.6.2010.

Yle 2013. Naisen sydän murtuu salaa stressistä. yle 15.4.2013. https://yle.fi/uutiset/3-6580045 Luettu 16.5.2018.



Kommentit

Suositut tekstit